O mnie

Witajcie w moim jaskiniowym świecie! Mam na imię Ola i mam 25 lat. Jak dotąd w moim życiu zaszły dwie ogromne zmiany. Pierwszą było poznanie Pana Jaskiniowego. Drugą zaś zmiana diety. Porzucenie „tradycyjnych” mąk i innych takich i stanie się PaleOlą ; ) 

Od 13 lat borykam się z niedoczynnością tarczycy, zaś od roku wiem, że jest ona spowodowana chorobą Hashimoto. Odkąd tylko usłyszałam diagnozę, postanowiłam wyzdrowieć. Zaczęłam szukać potrzebnych informacji. Okazało się, że w przypadku tej choroby ogromne znaczenie ma dieta. Odrzucenie glutenu i nabiału może znacząco poprawić stan zdrowia pacjenta. Następnie przeczytałam wiele pozytywnych informacji na temat diety paleo… Zainspirowałam się nią i nie żałuję! Moje wyniki stopniowo się poprawiają i wiem, że będzie coraz lepiej! :) Blog ten wyrósł zatem z chęci dzielenia się z Wami moimi doświadczeniami. W dzisiejszych czasach niestety pacjent często musi „leczyć się sam”. Dlatego zamiast poddać się chorobie – działajcie! Zmieńcie dietę, ruszajcie się. Zmiana trybu życia może znacząco poprawić efekty leczenia farmakologicznego. Nie zapominajcie jednak, by zawsze konsultować się z lekarzem lub dietetykiem – nieodpowiednio dobrana dieta czy wysiłek fizyczny mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Na Jaskiniowej Kuchni znajdziecie mnóstwo przepisów bezglutenowych i bezmlecznych. Ponadto dzielę się także z Wami informacjami o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Uwaga! Jako że nie mam wykształcenia medycznego, informacje zawarte na tej stronie nie mają charakteru porady lekarskiej. Ukończyłam studia filologiczne (filologia hiszpańska z językiem angielskim) i wykorzystuję zdobywane przez ostatnie pięć lat umiejętności w celu tłumaczenia na język polski artykułów dotyczących dietetyki i zdrowia. Staram się korzystać z jak najbardziej wiarygodnych opracowań, jednak proszę Was o krytyczny osąd moich tekstów. Jeśli z czymś się nie zgadzacie, komentujcie (zawsze jednak starając się podać wiarygodne źródło)! Chętnie dowiem się czegoś nowego i skoryguję swoją niewiedzę :)

Prawdopodobnie jestem także największą fanką platanów w Polsce. Staram się, by stały się one powszechnie dostępne w naszym kraju. Pomożecie? Polubcie platana na Facebooku!

A jeśli nie chcecie przegapić moich artykułów i przepisów, zapraszam Was na stronę Jaskiniowej Kuchni na Facebooku.

Piszcie też do mnie na adres: panna.jaskiniowa@gmail.com. Jestem otwarta na wszelkie propozycje współpracy.

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi, także te krytyczne. Cały czas się rozwijam i Wasze sugestie są nieocenione :) Proszę jednak o nie pozostawianie komentarzy-reklam, gdyż nie będę ich publikować. Jeśli jednak zostawisz mi komentarz merytorycznie treściwy, a pod nim będzie link do Twojej strony, wtedy rozważę publikację :)

P.S. Nie wyrażam zgody na kopiowanie zdjęć i artykułów bez mojej zgody. Uszanujcie moją pracę :)

Uwaga! Zastrzegam sobie prawo do zmiany treści prezentowanych na blogu. Jeśli znajdę nowe informacje na temat poruszanego wcześniej tematu, aktualizuję artykuł.

12 comments on “O mnie
  1. Witam, choruje na Hashimoto i ciągle czuję się zmęczona, szukam informacji o jodzie i są różne wersje. Czy możesz powiedzieć na czym polega suplementacja jodem na skórę i jak oraz czym to robić?

    • Ogólnie najpierw najlepiej się przebadać (tsh, ft3, ft4) i zobaczyć, czy jest dobrze dobrana dawka leku. Instrukcji nie podam, gdyż lekarzem nie jestem, a poza tym nawet lekarze nie leczą na odległość, ale mogę podać Ci namiary do mojej lekarki :)

  2. Raz w roku chodzę na kontrolę i mam sprawdzane tsh i robione usg. Przyjmuję stałą dawkę hormonów i wg mojego lekarza jest ona dobrze dobrana. Nie mam jakiś wahań. Czytam tylko, że jednak jod odgrywa dużą rolę i myślę o suplementacji, niestety lekarze rzadko o tym mówią, jeśli w ogóle. Chciałam po prostu wiedzieć, co stosujesz i w jaki sposób. Ewentualnie zapytam mojego endo :)

  3. Czy mogę Cię prosić o namiary na swojego endokrynologa?
    25 lat temu miałam dużą niedoczynność tarczycy. Niestety wtedy nie robiło się przeciwciał, więc nie wiem czy były obecne? Po roku Eutyroxu przeszłam w nadczynność i po tym fakcie kazano mi odstawić ten lek. Do czasu zajścia w ciąże chyba wszystkie możliwe hormony miałam nieprawidłowe. Podejrzenie PCO. Po porodzie miałam napad tachykardii, który najpierw był diagnozowany jako depresja poporodowa. Padł podejrzenie na tarczycę. Wtedy hormony były w normie, a ponieważ miałam wypadanie płatka zastawki, powiedziano mi, że tak zareagowała zastawka serca na stres jakim jest poród. Zrobiłam jeszcze usg tarczycy, w której pojawiły się guzki. Obecnie choruję na łuszczycowe zapalenie stawów i wydaje mi się, że z tarczycą też jest coś nie tak. Nadal mam guzki, które się powiększają, ciągle jest mi zimno i mam ucisk na tarczycę, jakby mnie ktoś w nią uderzył. Od jakiegoś czasu znowu coś mi się dzieje z sercem (jakby dodatkowe uderzenia). Hormony tarczycy są nadal prawidłowe, przeciwciała nieobecne, a ja czuję, że z moją tarczycą coś jest nie tak.
    Czy możesz mi jeszcze napisać, który dietetyk Cię prowadzi?

  4. dieta i pewne analogie – obserwacje własne- opis w skrócie:
    Głównym składnikiem Roundupu jest glifosat, a właściwie jego sól. Hamuje on działanie bardzo ważnego dla roślin enzymu syntazy EPSPS (syntaza 5-enolopirogroniano-szikimowo-3-fosforanowa), który jest kluczowym enzymem na szlaku metabolicznym kwasu szikimowego, związanego z biosyntezą aromatycznych aminokwasów (fenyloalaniny, tyrozyny i tryptofanu). Istotny dla działania tego środka jest też surfaktant (detergent) – POEA, środek ułatwiający przenikanie glifosatu do tkanek roślinnych. W preparatach marki Roundup znajdują się również inne substancje modyfikujące działanie glifosatu, objęte tajemnicą producenta.

    Kwas szikimowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Uczestniczy w biosyntezie aromatycznych aminokwasów – fenyloalaniny, tryptofanu i tyrozyny – a także fenoli i auksyn u roślin.

    Fenyloalanina (skróty: Phe, F) – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów egzogennych. Fenyloalanina jest jednym spośród 20 aminokwasów kodowanych przez DNA, które stanowią podstawowy budulec większości naturalnie występujących białek. Niezbędna do syntezy tyrozyny.
    Fenyloalanina posiada dwa enancjomery, z których forma L występuje naturalnie w przyrodzie i jest przyswajana przez organizmy żywe, zaś formę D można otrzymać w sposób syntetyczny. D-Fenyloalanina jest też produkowana przez bakterie Bacillus brevis w procesie metabolizmu i wchodzi w skład naturalnego antybiotyku gramicydyny S wytwarzanego przez te mikroorganizmy[5].
    Nadmiar fenyloalaniny we krwi, szczególnie w wieku rozwojowym, wywiera szkodliwe działanie na ośrodkowy układ nerwowy i może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń. Taki stan występuje w genetycznie uwarunkowanej, wrodzonej chorobie metabolicznej – fenyloketonurii. Dlatego u noworodków zawsze przeprowadza się badania w celu wykrycia tego zaburzenia metabolicznego. W wypadku jego stwierdzenia stosuje się odpowiednią dietę restrykcyjną mającą na celu normalizację stężenia fenyloalaniny we krwi i zapobieżenie wystąpieniu objawów chorobowych
    Tyrozyna (Tyr lub Y) − organiczny związek chemiczny. Stereoizomer L jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów białkowych. Nazwa tyrozyna pochodzi od gr. tyros – ser. Łańcuch boczny tyrozyny stanowi niepolarny pierścień aromatyczny z przyłączoną w pozycji „para” grupę hydroksylową (−OH), połączony z atomem węgla α przez mostek metylenowy. Tyrozyna spełnia ważne biologiczne zadania jako wewnątrzkomórkowy przekaźnik (może być fosforylowana przez kinazy białkowe), a także jest prekursorem ważnych hormonów i biologicznie czynnych substancji (tyroksyna, trójjodotyronina, adrenalina, noradrenalina oraz dopamina).
    Jest on aminokwasem endogennym, tzn. organizm ludzki oraz większość zwierząt jest w stanie syntetyzować go pod warunkiem dostatecznego zaopatrzenia w fenyloalaninę, od której tyrozyna różni się obecnością jednej grupy hydroksylowej.
    Tyrozyna jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i przysadki mózgowej. Brak tego aminokwasu wywołuje niedoczynność tarczycy, co może objawiać się w postaci zmęczenia i wyczerpania. Zmniejszenie ilości tyrozyny w organizmie powoduje niedobór norepinefryny i dopaminy, co może wywoływać depresję.
    Tryptofan (nazwa skrótowa Trp) – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych. Jest obojętny elektrycznie; jego łańcuch boczny oparty jest na szkielecie indolu.
    Wchodzi w skład białek (białka mleka, białka krwi), należy do aminokwasów niezbędnych (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Zdolność do jego syntezy mają niektóre rośliny i bakterie.
    Przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków, m.in. tryptaminy, serotoniny (w organizmie zachodzi przemiana Trp → 5-hydroksytryptofan → serotonina), niacyny i roślinnych hormonów wzrostu (auksyn).
    Rozpuszczalny w tłuszczach, gorącym alkoholu i mocnych zasadach. Tryptofan jest obok metioniny jednym z dwóch aminokwasów kodowanych zawsze tym samym kodonem – UGG.
    Pomimo że w przyrodzie dominują L-aminokwasy, spotyka się także ich enancjomery o konfiguracji D. Występują one naturalnie, na przykład w mikroorganizmach, roślinach i bezkręgowcach morskich. Powstają także podczas obróbki żywności, w wyniku racemizacji L-aminokwasów. Białka zawierające reszty D-aminokwasowe są gorzej trawione i mają niższą wartość odżywczą. Aktywność biologiczna D-aminokwasów różni się od naturalnych enancjomerów L, przy czym niektóre D-aminokwasy wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka, a inne szkodliwy[5][6].
    Do najbardziej znanych tryptamin naturalnych należą: serotonina i melatonina. Tryptaminy powszechnie występują w roślinach, zwierzętach, a także w ludzkim mózgu. Część z nich znalazło zastosowania w medycynie (np.: sumatryptan – lek na migrenę), zaś część to substancje psychoaktywne – np. DMT, AMT, DiPT. Tryptamina wchodzi też w skład większych, bardziej skomplikowanych cząsteczek jak LSD i johimbina.
    Kwasy fenolowe są odpowiedzialne za kwaśny i gorzki smak niektórych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego, nadają im także właściwości ściągające. Organizm człowieka narażony jest na szkodliwe działanie wolnych rodników nadtlenkowych wytwarzanych zarówno endogennie, jak i egzogennie. Wolne rodniki wykazują działanie utleniające, co może prowadzić do różnych chorób, takich jak choroba Alzheimera, astma oskrzelowa, cukrzyca, miażdżyca, choroba Parkinsona oraz zakażenia wirusowe. Substancje przeciwutleniające, neutralizując szkodliwy wpływ wolnych rodników, odgrywają znaczącą rolę w organizmie człowieka (27). Właściwości prozdrowotne kwasów fenolowych są związane przede wszystkim z ich właściwościami przeciwutleniającymi. Kwasy kawowy, chlorogenowy, ferulowy, elagowy i galusowy mają zdolność blokowania związków kancerogennych powstających na drodze metabolicznych przemian niektórych substancji rakotwórczych, itd.
    Kwasy fenolowe wykazują określone właściwości farmakologiczne, takie jak:
    – żółciopędne (kwasy: kawowy, ferulowy, chlorogenowy, syryngowy, 3,4-dimetoksycynamonowy);
    – przeciwbakteryjne (kwasy: kawowy, wanilinowy, p-kumarowy, p-hydroksybenzoesowy);
    – antyseptyczne, ściągające oraz przeciwpotne (kwas galusowy);
    – hemostatyczne (kwas elagowy).
    Analiza UPLC wyjaśniła różnice w zawartości związków fenolowych w tkankach lnu uprawianych w różnych warunkach pokazując, że niektóre z tych związków są charakterystyczne dla danych organów. Witaminy C, E, karotenoidy i związki fenolowe pochodzące z roślin są niskocząsteczkowymi sub-stancjami należącymi do związków wykazujących dużą aktywność przeciwutleniającą i przeciw-wolnorodnikową. Do fenoli ro-ślinnych zaliczamy flawonoidy, fenolokwasy, garbniki hy-drolizujące i skondensowane. Roślinne fenole powstają na drodze dwóch podstawowych szlaków metabolicznych. Na drodze szlaku kwasu szikimowego powstają związki, ta-kie jak kwas hydroksycynamonowy i kumaryny. Proste fe-nole i chinony powstają w wyniku przemian kwasu octo-wego. Bardziej złożone strukturalnie flawonoidy powstają w wyniku połączenia tych dwóch szlaków. Wiele badań naukowych wskazuje na potencjalne znacze-nie związków fenolowych jako przeciwutleniaczy. Na przy-kład fenole znajdujące się w czerwonym winie hamują utle-nianie frakcji lipidowych krwi LDL w warunkach in vitro. Przypuszcza się, że mogą one in vivo aktywnie ochraniać mięsień sercowy, właśnie przez hamowanie utleniania LDL itd.
    http://www.czytelniamedyczna.pl/4338,przeciwutleniajace-i-farmakologiczne-wlasciwosci-kwasow-fenolowych.html
    http://www.czytelniamedyczna.pl/4034,losy-roslinnych-antyoksydantow-w-organizmie-ludzkim.html
    Flawonoidy wykazuj¹ zró¿nicowane dzia³anie farmakologiczne na organizm ludzki. Do najbardziej znacz¹cych nale¿¹ w³aœciwoœci antyoksydacyjne – warunkuj¹ce efekt kardioprotekcyjny, naczynioochronny (66), a tak¿e zapobiegaj¹cy wstawaniu nowotworów (67,68) oraz przeciwzapalny (69,70). Flawonoidy dzia³aj¹anksjolitycznie (71) oraz uspokajaj¹co (72) na centralny uk³ad nerwowy. Wykazuj¹protekcyjny wp³yw na w¹trobê (73) oraz pe³ni¹ funkcjê fitoestrogenów (74). Micha³ Jasiñski i inni 90PRACE PRZEGL¥DOWE
    Itd. http://www.pfb.info.pl/files/kwartalnik/2_2009/06.%20Jasinski.pdf
    Auksyny- grupa substancji chemicznych zaliczanych do hormonów roślinnych. Stymulują wzrost roślin oraz wpływają na kształtowanie się owoców partenokarpicznych) i odgrywają istotną rolę w procesach adaptacji takich jak fototropizm i geotropizm.
    Jedną z ważniejszych funkcji auksyn jest pobudzenie wzrostu komórek roślin, stymulują podziały komórkowe, indukują tworzenie się korzeni przybyszowych, wpływają na powstawanie owoców oraz kształtowanie się ksylemu. Auksyny wpływają hamująco na formowanie się tkanki odcinającej i opadanie liści, są także odpowiedzialne za zjawisko dominacji wierzchołkowej, polegające na zahamowaniu rozwoju pąków pędowych. Auksyny wytwarzane przez merystem wierzchołkowy powodują że pąki znajdujące się poniżej pozostają w stanie uśpienia. itd
    Najważniejsze auksyny naturalne:
    kwas indolilo-3-octowy (IAA)[2],
    kwas indolilo-3-masłowy (IBA)[3],
    kwas fenylooctowy (PAA)[2],
    indoliloacetonitryl (IAN),
    kwas 3-indolilopirogronowy (IPA);

    Kinazy białkowe https://pl.wikipedia.org/wiki/Kinazy_bia%C5%82kowe Dysregulacja aktywności kinaz jest częstą przyczyną chorób, zwłaszcza nowotworowych.

    Serotonina (5-HT, pot. hormon szczęścia)[1] – organiczny związek chemiczny, 5-hydroksylowa pochodna tryptaminy. Należy do grupy amin biogennych, jest hormonem tkankowym[1][3][4][5] i ważnym neuroprzekaźnikiem w ośrodkowym układzie nerwowym[1][6][7]. Produkowana głównie w komórkach enterochromatofilnych w błonie śluzowej jelit (około 90% serotoniny przewodu pokarmowego)[8] i jądrach szwu w mózgu[6], a także w szyszynce oraz trombocytach. Spożywanie czekolady pobudza jej syntezę[1].
    Najwyższy poziom serotoniny występuje u noworodków, okresowo spada podczas dojrzewania, po czym ponownie wzrasta. U mężczyzn jest średnio o 20–30% niższy niż u kobiet[1].
    Serotonina występuje także w niektórych roślinach (np. pokrzywa, banan)[1].
    W organizmie powstaje na drodze enzymatycznych przemian L-tryptofanu[1].
    Współdziałając z melatoniną, reguluje sen[1]. Blokowanie jej syntezy powoduje bezsenność[1][9]. Reguluje apetyt[9] (hamuje go po spożyciu węglowodanów, zaś podwyższa po spożyciu białek) oraz temperaturę ciała, ciśnienie krwi[1] (podwyższa)[7] i jej krzepnięcie[1]. Powoduje także skurcz mięśni gładkich[7] (naczyń krwionośnych, oskrzeli, macicy i jelit)[3].
    Ilość serotoniny w mózgu wpływa również na potrzeby seksualne i zachowania impulsywne. Jej niski poziom może powodować agresywność[1][9] oraz zmęczenie, zwiększoną wrażliwość na ból[1], a także zaburzenia depresyjne[1][7]. Mutacje w genie kodującym receptor 5-HT2A mogą zwiększać ryzyko popełnienia samobójstwa dwukrotnie u osób z takim genotypem[10].
    Leki wpływające na mechanizmy działania serotoniny są stosowane w lecznictwie w postaci takich grup leków jak inhibitory MAO oraz SSRI, np. fluoksetyna (Prozac)[1]. Są to leki przeciwdepresyjne działające dopiero po dłuższym czasie zażywania (od tygodnia do dwóch). Mechanizm leków czy substancji psychoaktywnych wpływających na poziom serotoniny w mózgu polega zwykle na blokowaniu jej wychwytu zwrotnego. Należy uważać przy ich stosowaniu, by nie doprowadzić do zespołu serotoninowego.

    Witamina B3 (witamina PP) – wspólna nazwa na określenie dwóch związków: kwasu nikotynowego (niacyny, czyli kwasu 3-pirydynokarboksylowego, pochodnej pirydyny) i jego amidu (nikotynamidu), które dla człowieka są witaminą.
    Niacyna jest znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd niekiedy nazywa się ją również witaminą PP. Może być ona, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
    Współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
    Przyczyny niedoboru np. zaburzenie wchłaniania jelitowego i nerkowego tryptofanu, upośledzone wchłanianie z przewodu pokarmowego, zwiększone zapotrzebowanie na witaminę spowodowane zwiększeniem ilości procesów energetycznych (na przykład wskutek spożywania dużych ilości cukru)
    nadmierne zużycie tryptofanu do produkcji serotoniny, co ma miejsce w wypadku nowotworu zwanego rakowiakiem[13].
    Małe niedobory niacyny mogą powodować zwolnienie metabolizmu, przez co zmniejszenie tolerancji na zimno.
    Duże niedobory niacyny powodują chorobę pelagrę. Charakterystyczne objawy to tzw. „zespół 4d” (dermatitis – zapalenie skóry, diarrhoea – biegunka, dementia – otępienie, death – śmierć). Ponadto mogą występować objawy jak: hiperpigmentacja, zgrubienie skóry, zapalenie jamy ustnej, zapalenie języka, zespół krowiego języka, zaburzenia układu pokarmowego, oraz jeżeli choroba jest nie leczona – śmierć[14]. Mogą też występować następujące objawy psychiatryczne: poirytowanie, słaba koncentracja, amnezja, majaczenie, lęki, zmęczenie, apatia, nadmierna aktywność, oraz depresja[14]. Badania wykazały, iż u pacjentów chorych na alkoholową pelagrę niedobór niacyny może być czynnikiem wpływającym na szybkość postępowania objawów.
    Przy chorobie Hartnupów dodatkowe objawy to czerwona, łuskowata wysypka oraz zwiększona wrażliwość skóry na światło słoneczne.
    Wątroba może syntetyzować niacynę z aminokwasu tryptofan. Synteza niacyny z tryptofanu zależy od enzymów które wymagają witaminy B6, ryboflawiny, a także enzymów zawierających żelazo.
    Występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych, np. w mięsie, orzechach i ziarnach zbóż. W przypadku niedoboru może być podawana domięśniowo i doustnie.
    Pelagra (rumień lombardzki) – choroba wywołana niedoborem niacyny, inaczej witaminy B3 lub witaminy PP. Nazwa pelagra pochodzi od łac. pella agra, co znaczy: szorstka skóra.
    zapalenie skóry (łac. dermatitis) szczególnie wyraźne na odsłoniętych częściach skóry (twarz, dłonie),
    biegunkę (łac. diarrhoea) i inne objawy ze strony przewodu pokarmowego (zapalenie języka, zapalenie jamy ustnej),
    otępienie (łac. dementia), jako skutek niedoboru witaminy na czynność ośrodkowego układu nerwowego,
    osłabienie,agresję, bezsenność, ataksję (zaburzenia koordynacji ruchów ciała).

  5. Witam

    4 dni temu dowiedzialam sie ze mam hashimoto zaczelo sie od tego ze nie moglam schudnac a ciagle przybieralam na wadze wiec stwierdzilam, ze sama nie dam rady i ide do dietetyka, tam wymagane byly kontrolne badania miedzy innymi tsh i BUMM
    TSH3 22.102
    FT3 3.56
    FT4 11.44 od razu zrobilam przeciwciala
    TG-57.9 IU/m
    TPO- POWYZEJ 1000 IU/ml

    jak doktorowa zaczela okrajac wszystko z diety zanim leki zaczna dzialac to zostalam z kasza gryczana jablkiem i surowa marchewka i burakiem myslalam ze padne , wczytuje sie i wczytuje ale prosze co moge jesc na sniadanie uwielbialam pieczywo zytnie z avokado i pomidorem i ogorkiem ale zytniego nie moge (podobno) i warzyw psiankowych? cos takiego
    zabrano mi kawe ziemniaki jajka pomidoru i cala reszte , chyba moge bataty
    to bardzo frustrujace bo nagle wchodze do supermarketu i moge tylko marchew……..PROSZE POMOZ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>