Wykwintna zupa cebulowa

Dziś mam dla Was specjał kuchni francuskiej. Zupa cebulowa jest dość prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a zachwyca smakiem i aromatem. Jest wręcz wymarzona na przyjęcia – rozgrzewa i syci. Oczywiście tradycyjny przepis trochę zmodyfikowałam – grzanki wykonałam z chleba gryczanego, zaś całość posypałam startymi orzechami brazylijskimi. Dzięki temu także osoby będące na diecie bezglutenowej i bezmlecznej mogą cieszyć się smakiem tego wybornego dania.

Składniki (dla 4-6 osób*)

~ 750 gramów nieobranej cebuli

~ 300 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina

~ 500 ml bulionu drobiowego (użyłam własnoręcznie przygotowanego bulionu z indyka)

~ sól, pieprz, brązowy cukier lub miód do smaku

~ po dużej łyżce masła klarowanego i smalcu (może być także bezwonny olej kokosowy) + miękkie masło do grzanek

~ cztery kromki bezglutenowego chleba (z wykorzystałam chleb gryczany z tego przepisu)

~ trzy orzechy brazylijskie bądź dowolny twardy ser (parmezan lub grana padano)

* Jeśli zupa cebulowa ma być przystawką, serwujemy mniejsze porcje. Posypana serem jest niezwykle sycąca!

Przygotowanie:

1. Cebulę cienko kroimy wzdłuż włókien. Jeśli warzywo zaczęło kiełkować, zieloną część odrzucamy.

2. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i szklimy cebulę. Następnie dodajemy 300 ml białego wina i całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie dolewamy 500 ml bulionu, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy przez około półtorej godziny, również na bardzo małym ogniu, aż cebula zmięknie.

3. W międzyczasie przygotowujemy grzanki: dowolny chleb bezglutenowy smarujemy z obu stron miękkim masłem klarowanym. Kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 min.

4. Gotową zupę mielimy na gładki krem blenderem ręcznym i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub brązowym cukrem. Dusimy jeszcze przez kilka minut.

Gdyby zupa była dla Was zbyt gęsta, dodajcie jeszcze trochę bulionu.

5. Zupę rozlewamy na talerze, posypujemy grzankami i drobno startymi orzechami brazylijskimi lub startym na grubo żółtym serem.

Smacznego! :)

P.S W wolnej chwili odwiedźcie mnie i polubcie na facebooku! Będzie mi bardzo miło :)


3 comments on “Wykwintna zupa cebulowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>